SSL, bir web tarayıcısı ve web sunucusu arasında şifreli iletişim sağlayan global bir standart güvenlik teknolojisi olan Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelir. Hassas bilgilerin (Kredi kartı numaraları, kullanıcı adları, şifreler, e-postalar vb.) bilgisayar korsanları ve kimlik hırsızları tarafından çalınması veya tahrif edilme riskini azaltmak için milyonlarca çevrimiçi işletme ve kişi tarafından kullanılmaktadır. Temel olarak, SSL, sadece amaçlanan iki taraf arasında özel bir “konuşmaya” izin verir. Bu güvenli bağlantıyı oluşturmak için bir web sunucusuna bir SSL sertifikası (“dijital sertifika” olarak da bilinir) kurulur ve iki işlev sunar:
-Web sitesinin kimliğini doğrular (bu, ziyaretçilerin sahte bir sitede olmadıklarını garanti eder)
-Aktarılan verileri şifreler
Sahip olduğu etki alanı adlarının veya alt alan adlarının sayısına göre birçok farklı SSL sertifikası türü vardır: Tek – bir tam nitelikli etki alanı adı veya alt etki alanı adı sağlar Joker karakter – bir etki alanı adını ve sınırsız sayıda alt alan adını kapsar. Çok Alanlı – birden çok alan adını korur ve gerekli doğrulama seviyesi, örneğin: Etki Alanı Doğrulama – bu seviye en düşük seviyedir ve etki alanı adı kaydının sahipliğinin temel şifrelemesini ve doğrulamasını kapsar. Bu tür bir sertifikanın alınması genellikle birkaç dakika ya da birkaç saat sürer. Alan adı tescili ve işletme kimlik doğrulamasının mülkiyetine ek olarak, işletmenin yasal, fiziksel ve operasyonel varlığı doğrulanır. Bu tür bir sertifikanın alınması genellikle birkaç gün ila birkaç hafta sürer.
Bir SSL sertifikasının muhtemelen en önemli kısmı nereden geldiğidir. SSL sertifikaları, sertifika isteyen herhangi bir işletmenin kimliğini ve meşruiyetini doğrulamak için güvenilir kuruluşlar olan Sertifika Yetkilileri (CA) tarafından verilir. CA’nın rolü sertifika uygulamalarını kabul etmek, uygulamaları doğrulamak, sertifika vermek ve verilen sertifikalarla ilgili durum bilgilerini korumaktır. Dijital sertifikaları bir alan adı kayıt şirketinden veya web sitesi barındırma sağlayıcısından da satın alabilirsiniz.
Bir kuruluşun, tarayıcılarla güvenli ayarlara başlamak için SSL sertifikasını web sunucularına yüklemesi gerekir. İstenen SSL sertifikasının türüne bağlı olarak, kuruluşun çeşitli inceleme aşamalarından geçmesi gerekir. Sertifika yüklendikten sonra, web sitesine web sitesi linki ile aracılığıyla bağlanmak mümkündür. SSL Sertifikası; tarayıcılar, ziyaretçilere bir Web sitesinin SSL güvenli olduğunu gösteren birden çok görünür güven göstergesidir. SSL sertifikası, sitenizi korurken sizin de dışarıya karşı güven vermenize yardımcı olur. SSL Sertifikası olan bir site o kullanıcı için artık güvenilirdir, gönül rahatlığı ile gezinme yapılabileceği bir alandır. Özellikle de e-ticaret sitelerinde olmazsa olmaz bir özellik olan SSL sertifikası sitenizi korumakla kalmaz sizin dışarıya karşı olan itibar ve güven duygunuzu da perçinler.